Typisch Kempen? Hier ontdek je het.

Basketbal in Lier

De eerste basketbalclub van Lier, die in competitie uitkwam, was Lierse BBC, gesticht in 1944. De ploeg speelde onder die naam tot 1963 en werd dan werd dan omgevormd tot BUS Lier. Na Lierse BBC volgde Lyra BBC (1945 door John Haneveer, de eerste voorzitter), BBC Buffalo’s (1946) en BBC Fidelio (ontstaan uit de weerstand). In de jaren 1950 startte Lyra ook met een damesbasketbalploeg.

Het stamlokaal van de Buffalo's was “Bij De Saps” in de Ros Beiaardstraat. De ploeg speelde op de Veemarkt (waarschijnlijk rechts als je de stad uitrijdt) en  verhuisde later naar het Sionsplein. Het stamnummer 183 speelde in de hoogste provinciale reeks, maar niet nationaal. De club speelde legendarische matchen tegen BUS Lier en tegen Lyra BBC. De club werd ook een tijd gesponsord door BUS Fruit. In 1996 hield de club op te bestaan.

Verder had je nog BBC Den Hof. Deze basketbalploeg speelde enkele decennia in derde en vierde provinciale. Ze speelden op het pleintje aan het parochiezaaltje aan de Maasfortbaan. De drijvende kracht erachter was de voorzitter Jean Van den Bergh.

BUS Lier

In 1964 werd Lierse BBC, pas gedegradeerd naar Eerste Provinciale, overgekocht door Louis Busschops en  werd het BUS Lier.

Louis Busschops (1929-2005) was een frisdrankfabrikant en tevens eigenaar van een fruithandel onder de naam BUS FRUIT. Vermits de naam van een ploeg geen merknaam mocht zijn, werd het B.U.S Lier waarbij B.U.S staat voor “Basket Uw Sport”. De naam van de sponsor BUS FRUIT mocht wel op de trainingspakken van de spelers.

Tijdens de oorlogsjaren speelde de jonge Busschops zelf een tijdje basket bij het toenmalige “Bayard”op het Sionsplein. Hij hield het als speler zelf snel voor bekeken maar behield wel zijn liefde voor het basket.

In 1964-65 speelde de ploeg onmiddellijk kampioen. De eerste jaren speelden ze in openlucht op het basketbalveld van het Sionsplein. In 1967-68  werd BUS Lier kampioen in Derde Nationale (ze speelden toen al in de Pallieterhal), in 1968-69 kampioen in Tweede en  vanaf 1969-70 speelt BUS dus in  de Eerste Klasse.

Ploegen als RC Mechelen, Antwerpse, Royal IV, Zaziko, Oostende en Hellas Gent waren de grote tegenstrevers. De absolute hoogconjunctuur situeerde zich tussen 1970 en 1975.

Na Banko en Kosanke, de eerste Amerikanen, kwamen Clark en vooral John Lesher bij BUS Lier het mooie weer maken. John Lesher kwam als speler-coach in 1967 en bleef in Lier tot 1973.

Belangrijke Belgische spelers waren Piet De Belder, Robby Hendrickx, Robert Van Herzele, Jack Verdeyen, Swa Huysmans en Gizze Van Walle. Hij was een meester-verdediger en elke tegenstander had schrik van zijn legendarische walrussnor.

Rond  1970 bracht Louis Busschops kleine flesjes appelsiendrank op de markt met een foto van zijn spelers.

BUS speelde Europees tegen Yugo Split, Spartak Praag, Olympiakos Athene en Tel Aviv, ja zelfs tegen de Russisch nationale ploeg.

BUS Lier speelde tweemaal kampioen van België in 1971 en 1972 en ze haalden vijfmaal de finale van de beker van België. Viermaal werd er verloren, tegen RC Bell Mechelen (1970), Antwerpse (1972), Royal IV (1973)en RC Ford Antwerpse (1974). In 1975 won BUS Lier zijn enige Beker van België tegen RC Maes Pils Mechelen met 108-102.

In 1975 kon BUS niet meer over de Pallieterhal beschikken en moest de ploeg uitwijken naar de Pollepel in Duffel.  De belangstelling liep terug en de resultaten bleven uit. In 1978 trok Louis Busschops zich terug uit het basket en eindigde het sportieve verhaal van BUS Lier.

Bron: Hugo Broes, stadsgids en sportliefhebber.

Bekijk tentoonstelling
Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend