Typisch Kempen? Hier ontdek je het.

Lierse Cafévoetbalploegen

Met de voetbalploegen Lierse en Lyra heeft Lier een rijke geschiedenis in de hoogste regionen van het Belgische voetbal.

In deze tentoonstelling kijken we evenwel naar oude foto’s van spelers in caféploegen. Een café(voetbal)ploeg is een ploeg gevormd door cafévrienden, vaak genoemd naar een café, gesponsord door een café, met die café als thuisbasis. Soms gebruikt men het begrip om aan te geven dat een bepaalde ploeg erg amateuristisch is.

Bij het Lierse Voetbalverbond speelden na de Tweede Wereldoorlog zeker twintig ploegen (Zwarte Raven, Bogaertvelden, Australië, Sublimo, Heidebloem, Hagenbroek, Tinnepot, Molekens…). Ze speelden vooral in de zomerperiode als de andere competities stillagen en meestal op een zaterdagnamiddag.

Er bestond ook nog een andere competitie “Zaterdagsport” waarin  onder andere de Lierse Stadsdiensten en bedrijven zoals Van In speelden. Die competitie veranderde in 1952 van naam en werd “Handelsverbond”.

U ziet foto’s van de ploegen Black Star, FC Australië, FC Belofte Land, FC De Molekens, FC Kloosterheide, FC Pettendonk, Zwarte Raven in de jaren 1940-1960.

Een aantal gelegenheidsploegen mochten niet ontbreken: Groenstraat, patronaat ’t Kranske en de ploeg van het koor Orpheus. Ook van een damesploeg (Zwarte Raven) in de jaren 1950 vonden we nog een foto.

Veel kijkplezier.

Bekijk tentoonstelling
Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend