Typisch Kempen? Hier ontdek je het.

Graffitikunst in de Normaalschool

Tijdelijke kunst in de “Normaalschool” van Lier.

Een herinnering dankzij foto’s.

De Normaalschool van Lier was de eerste Vlaamse normaalschool. Ze werd in 1816 opgericht door koning Willem I tijdens het Nederlandse bewind als Rijkskweekschool. Na de Belgische omwenteling van 1830 werd ze tijdelijk gesloten, maar in 1843 terug opgericht als opleidingsinstituut voor onderwijzers, ditmaal onder leiding van de katholieke kerk. Na de schoolstrijd van 1878 werd ze een instrument ter verdediging van het rijksonderwijs in Vlaanderen.

Na de hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen van 1995 was het een vestigingsplaats van de Artesis Hogeschool Antwerpen. Gezien de verouderde infrastructuur sloot de school in 2012 de deuren.  Tussen deze sluiting en 2016 gebruikten enkele straat- en graffitikunstenaars, al dan niet anoniem, de oefenschool en andere schoolgebouwen als labo om hun technieken en ontwerpen verder te ‘oefenen’.

De namen van de graffitikunstenaars blijven onvermeld maar de fotografen van deze reeks zijn Gommaar Lemmens en Theo De Meyer die in november 2016 de kunstwerken vastlegden.

Die kunstwerken verdwijnen definitief wanneer de site in de loop van de volgende jaren een herbestemming krijgt.

Bekijk tentoonstelling
Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend