Typisch Kempen? Hier ontdek je het.

Chiro Itegem

Heist-op-den-Berg, Chiro Itegem (meisjes: Chiro Maria Goretti, 1954 – 1985)

Clementina Torfs kent de Heistse Chiro al wanneer ze in 1953 aan het schietkraam op de Itegemse kermis het lumineuze idee krijgt om ook in Itegem een meisjeschiro op te richten. En dat doet ze, samen met Greta Vekemans en Greta Van Echelpoel. Pastoor Gijsen en de Itegemse zusters bieden meteen hun steun aan en stellen de speelplaats van de meisjesschool ter beschikking. E.H. Gijsen neemt de taak als proost op zich. Hij wordt opgevolgd door August Mouwen, Jozef Smets, Herman Deprauw, Fons Van Bergen en Paul Schelstraete. Vanaf 1982 verdwijnen de ‘proost’ als titel en nemen Volwassen Begeleiders hun taken over. De proosten blijven zich wel – zij het meer vanop de zijlijn – ontfermen over hun chirogroepen.

Het jaar na oprichting neemt de chiro met twee ‘sterretjes’, zestien ‘zonnekinderen’ en zes ‘kroonmeisjes’ haar intrek in de parochiezaal in de huidige Schoolstraat. In de dertig jaar die volgen schommelt het gemiddeld ledenaantal rond de 70.

De naam ‘Maria Goretti’ blijft niet lang overeind. Al tijdens het derde werkingsjaar nemen ze de naam van de jongens over en worden ze Chiro Sint-Guibertus.

Naast de traditionele spelen en het jaarlijkse kamp, zijn ook bij Chiro Itegem de katholieke gedachten uitdrukkelijk aanwezig; de Chiro is steeds aanwezig op parochiale hoogdagen, neemt deel aan processies, zingen Driekoningen voor de missies, maken kledij voor de missies en brengen rond Kerstmis geschenken naar het rusthuis.

In 1985 stopt de meisjeswerking na een teleurstellend en dun bevolkt kamp.

 

Heist-op-den-Berg, Chiro Itegem (jongens: Chiro Sint-Guibertus (1955 – 1974  en 1976 – 1985)

Nu de meisjeschiro is opgericht, kunnen de jongens niet achterblijven. E.H. Louis Van Loo en E.H. Louis Michielsen vinden het in 1955 hoog tijd om ook een jongensafdeling op te starten. Samen met Cas Goossens, Leopold Cannaerts, Victor Van de Leest, Willy De Cat, Eduard Van den Bosch en Guido Dombrecht schieten ze uit de startblokken. In het tweede jaar telt de groep al 74 leden.

E.H. Van Loo speelt daarmee in op een leegte in de Heistse jeugdwerking. Tot voor 1955 konden jongens jonger dan 14 jaar namelijk bij geen enkele jeugdbeweging terecht (KSA was toen al verdwenen, KAJ en BJB richtte zich tot oudere jongens). Dat de nieuwe chiro wél de deuren voor hen open zet, verklaart de snelle groei.

De keuze voor een jongenschiro is nochtans niet vanzelfsprekend. De stichters twijfelen lang over de oprichting van een scoutsgroep. De kosten van een degelijke scoutsuitrusting blijken echter aan de hoge kant. Bovendien is Chiro in essentie een parochiale vereniging. Dat geeft de doorslag voor pastoor Geysen.

Ook de jongens mogen gebruik maken van de parochiezaal en van de speelplaats van de meisjesschool. In 1956 krijgen ze van de heer Rentiers een heem ter beschikking langs de Isschotweg (het huis van Pauline Thijs). Tot ze in 1985 een eigen lokaal kunnen bouwen langs de Professor Verbiststraat, verhuist de jongenschiro regelmatig (o.a. naar de garages van het oude gemeentehuis).

E.H. Louis Michielsen wordt als proost opgevolgd door zijn collega’s Louis Heylen, Jozef Smets, Herman Deprauw, Fons Van  Bergen en Paul Schelstraete. Na 1983 worden er geen proosten meer aangesteld.

Net zoals de chiromeisjes nemen de jongens hun parochiale verantwoordelijkheden op; ze nemen deel aan processies, gaan trouw naar het lof aan het begin van elke chirozondag, zijn present bij de inhaling van een nieuwe pastoor, enz.

 

Chiro Itegem gemengd (vanaf 1985)

Nadat ze in 1985 de werking hebben stopgezet, zijn de meisjes welkom bij de jongenschiro. De drempel is echter hoog voor de meisjes omdat er nog geen vrouwelijke leidsters in de leidingsploeg zitten. Volgens overlevering zouden in 1988 de eerste meisjes mee op kamp gegaan zijn. Maar écht gemend wordt Chiro Itegem pas vanaf begin jaren ’90, wanner er ook meisjes als leidster toetreden.

Liljan Verstraeten wordt in 1987 de eerste Volwassen Begeleider van Chiro Itegem. Na een kort engagement duurt het tot 1993 voor Kurt Van den Broeck de taak van VB op zich neemt. Denis Tops, Luc Vervoort en Freddy Dierckx volgen hem op.

Het lokaal dat de jongenschiro plaatst op grond van de kerkfabriek, is een uit Herenthout ingevoerd visserslokaal. In 1990 – 1991 wordt een extra lokaal gebouwd. Dit lokaal, dat bekend stond als ‘de groenen blok’ gaat tijdens de zomer van 2007 weer tegen de vlakte om plaats te maken voor een verhard speelterrein. Het oude visserlokaal wordt al in 2003 afgebroken. Vandaag is de Chiro gehuisvest in een ruime, lichte nieuwbouw.

Chiro Itegem staat onder andere bekend om haar Smulnamiddag en het Sjallekesbal (al sinds 1980).

 

Opmerkelijk:

In 1976 vond niemand het nog nodig om Christus Koning te vieren. In 2004 besloot de leidingsploeg echter om de traditie terug in te voeren. Na de misviering volgde meestal een spel en een maaltijd in de chirolokalen (vaak spek met eieren en warme chocomelk).

Bekijk tentoonstelling
Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend