Over deze website

De Erfgoedbank is een initiatief van de erfgoedcel Kempens Karakter met de steun van de Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen en talloze vrijwilligers en medewerkers.
Je vindt hier het erfgoed van Berlaar, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lier, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar en voorlopig het materiaal uit de collecties van: collectie Jef Olieslagers, collectie Juul Bouwen, gemeentebesturen, Gidsenwerking Fort Kessel, Fraikingenootschap, Hegge vzw, HK De Linde, HK De Poemp, HK Joris Matheussen, HK Norbert de Vrijter, HK Sandelyn, Herentalse Geschiedkundige Kring, Historisch Archief Berlaar, Peer Stoet, Schitterend Geslepen, Sint-Sebastiaansgilde Gierle, stadsarchief Herentals en stadsarchief Lier.

Dit werk is natuurlijk nog niet af. In de toekomst zullen nog meer collecties van verschillende verenigingen hier hun thuis vinden.
 

Wat komt online?

Op de Erfgoedbank vind je in de eerste plaats materiaal waarvan de partners vinden dat het belangrijk is om dit meer toegankelijk te maken. Dat kan om allerlei redenen: omwille van het onderwerp of de ouderdom, omdat het een beeld geeft van de eigen collectie, omdat het materiaal beter te doorzoeken zou zijn...

Wat komt niet online?

Materiaal waarvan geweten is dat hier nog rechten op rusten, zoals gepubliceerde boeken of foto's van gekende fotografen, komen doorgaans niet online. Dit materiaal mag immers niet zomaar publiek gemaakt worden. Ook materiaal dat erg gelijkaardig is (100 foto's van dezelfde kermis, stapels huishoudelijke rekeningen) zal je minder snel terugvinden. Dit materiaal kan natuurlijk een belangrijke erfgoedwaarde hebben, maar voor de website kiezen we er voorlopig voor om eerst de focus te leggen bij het prikkelen en het bieden van een divers aanbod. Voor diepgaand onderzoek verwijzen we je graag door naar de collectiehouders.

Hergebruik

Het materiaal dat op de Erfgoedbank staat, is steeds te gebruiken voor persoonlijke doeleinden. Daarom kan je van alle beelden ook een kopie in lage resolutie downloaden, en kan je via 'Mijn erfgoed' een persoonlijke selectie uit de bank aanleggen. Voor elk ander gebruik, zoals publieke presentaties, publicaties of gebruik op andere websites, moet steeds toestemming gevraagd worden aan de collectiehouder. Hiervoor kan je via de objectfiche een hoge resolutiekopie aanvragen. Daarbij geef je ook aan voor welk doeleinde je deze kopie zou gebruiken. Doorgaans zijn hergebruik voor niet-commerciƫle doeleinden of voor de pers geen probleem, maar zijn er beperkingen op commercieel gebruik van de stukken.

 

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend