Berlaar, Jos Van den Bosch

Beoordeling

Aantal stemmen 2

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Historisch Archief Berlaar
SubCollectie: HAB Fotocollectie

Inventarisnummer: VandenBosch029

Duif van liefhebber Jos Van den Bosch uit Berlaar. De foto werd genomen door Marc Van Aelst, fotograaf voor De Duif.

Jos Van den Bosch werd geboren in Koningshooikt. Hij werd in de duivensport ingewijd door zijn vader. Als vijfjarige was hij al verzot op de duiven van zijn vader. Op het einde van zijn leven keek hij met veel plezier terug naar die tijd. Zo herinnerde hij zich nog de Nederlandse duif die hij in 1907 op het hok van zijn vader vond. Ze verzorgden haar en losten ze de volgende ochtend. Een half uur later klokte de eigenaar in Woensdrecht (bij Breda) de duif. Zo won hij de eerste prijs op een vlucht uit Bordeaux. Uit dank nodigde hij de familie Van den Bosch in 1914 uit om naar Nederland uit te wijken tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Jos Van den Bosch ging in december 1910 in Antwerpen het vak van diamantbewerker leren. Op die manier kon hij goed zijn boterham verdienen en tegelijkertijd zich met volle overgave wijden aan zijn hobby. Samen met zijn vader behaalde hij bijzonder mooie resultaten in die tijd met duiven zoals ‘Barcelone’, ‘Angoulème’ en ‘Vitesse’..

In 1931-1932 verhuisde Jos na zijn huwelijk naar Berlaar. Met hulp van zijn vader en zijn broer Louis kon hij meteen goed van start gaan met het beste ras en een eigen hok. De resultaten bleven niet uit. Bij een jubileumvlucht voor zijn vader ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag als duivenliefhebber slaagde Jos er in om met 8 ingezette duiven de plaatsen 1, 2, 4, 6, 8, 11 en 13 te behalen, terwijl er 760 duiven deelnamen. Ook bij andere vluchten waren zijn duiven dominant.

Wegens dit succes werden hem tijdelijk spelbeperkingen opgelegd, hoewel hij die uitslagen behaalde op eenvoudig ‘nestspel’. Hij besloot dan maar een deel van duiven weg te doen. De verkoop in de feestzaal van café De Valk op de Berlaarse Markt wekte enorme belangstelling.

In 1939 ging Jos over tot het toepassen van ‘weduwschap’. Het werd de meest glansrijke periode uit zijn duivencarrière. Een topduif uit die jaren was zijn ‘blauwe witoog’ die op 12 vluchten telkens in de top-vijf eindigde. Toen werd het oorlog.

In 1943 werden in Berlaar 575 duiven in beslag genomen, omdat de eigenaars niet n orde waren met de ingewikkelde voorschriften van de Duitse bezetter. Ook 72 duiven van Jos Van den Bosch ondergingen dit lot. Met de hulp van de burgemeester en gravin van der Straten Pontoz mocht hij ze na twee dagen gaan halen in het depot in Merksem, waar 600 à 700 duiven werden verzorgd door 2 Duitse soldaten.

Na de oorlog kende de duivensport een nieuwe bloeiperiode. Er bestond veel interesse in de duiven van Jos, ook vanuit buitenland. In 1956 behaalde hij uiteindelijk zijn grootste overwinning. Hij werd kampioen van België, wat hij zelf beschreef als ‘parel aan mijn kroon’.

Type: foto
Verwervers: Sylva Van den Bosch
Vervaardigers: Marc Van Aelst (fotograaf)
Verwante plaatsen: Berlaar

Trefwoorden

duivensport, duivenmelkerij, Duiven, Duiventil, Sporterfgoed, Kampioenenerfgoed

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend